Een reeks toverdozen, sterren, muziek, een huis, schaduwen, deuren die opengaan en toe.
Benjamin Verdonck is de machinist die het verglijden van de beelden in gang zet, om er vervolgens in verloren te lopen. Een kinderlied, live begeleid door twee muzikanten, Bram Devens (Ignatz/en de stervende honden) en Tomas De Smet (Think of One, Zita Swoon, King Dalton,…)
John Berger: “Degenen die als eersten de sterrenbeelden construeerden en vervolgens benoemden waren vertellers. Het trekken van een denkbeeldige lijn tussen een groepje sterren verleende er een beeld en een identiteit aan. De aan de lijn geregen sterren waren als gebeurtenissen die worden aaneengeregen door een verhaal. De voorstelling van de sterren als beelden veranderde natuurlijk niets aan de sterren zelf, en evenmin veranderde er iets aan de zwarte leegte eromheen. Wat er door veranderde was de manier waarop mensen de nachthemel lezen. Het probleem van de tijd is als het duister van de hemel. Elke gebeurtenis is een ingeschreven figuur binnen haar eigen tijd. Gebeurtenissen kunnen zich combineren en hun tijd kan gedeeltelijk samenvallen, maar de temporele gemeenschappelijkheid tussen gebeurtenissen strekt zich niet wetmatig uit buiten de combinatie. Een hongersnood is een tragische combinatie van gebeurtenissen. Waar de Grote Beer, die immers in een andere tijd bestaat, onverschillig onder blijft.”
De onopgeloste spanning tussen de betovering van het miniatuurtheater en de verhalen over de trage ramp die het is om op te groeien in een verwarrende wereld maakt Liedje voor Gigi diep ontroerend.
" Liedje voor Gigi is een ode aan de onbevangenheid, aan het ontdekken en de fantasie, en aan het geluk dat je kunt ontlenen aan een moment met een kind. Een ode aan een 'gewoon' moment eigenlijk. Dat Verdonck dan toch weer bijzonder maakt."
"En terwijl de bluesgitaren (in de geest van Bill Frisell) en Verdoncks verhaaltjes ons wiegen, kan het hypnotiseren beginnen, met geometrische figuren die voortdurend voor onze ogen uiteenvallen en zich opnieuw samenstellen door de bewegingen van de touwtjes van de Wunderkammer."
"Tussendoor bedient Verdonck panelen en schuifjes van een minitheatertje, waarin steeds nieuwe perspectieven en doorkijkjes ontstaan. Niets is wat het lijkt in deze kijk- annex toverdoos: een oneindige balzaal verdwijnt in een zwart gat, een rood vlak krijgt de illusie van de oerknal. Het is een kabbelend komen en gaan van kleuren, vormen en licht, waarin je wordt opgezogen als in een schilderij van Mark Rothko. Je geeft je over aan Verdoncks onthaastende magie."
"Liedje voor Gigi is een voorstelling om in te verdwalen, om je een uur lang over te geven aan de kleine handreikingen van tekst en toneelbeeld en vervolgens als een kind mee te tuimelen in die meervoudige perspectieven. En dan laten we de volwassen werkelijkheid wel even voor wat ie is, die wacht immers wel."
"We worden hier uitgenodigd om binnen te stappen in een andere dimensie. Het volstaat zich over te leveren aan de broze stem van de kunstenaar die, vaak verstopt in de schaduw van zijn doos, over zijn dagelijks leven vertelt. De veelkunstenaar richt zich tegelijkertijd tot zichzelf en tot zijn publiek, en hij begeleidt de subtiele dans van zijn objecten met anekdoten vol herinneringen. De intimistische verhaaltjes die hij vertelt, zingt of soms zelfs fluistert, schommelen tussen humor, sociaal bewustzijn en het bevragen van de schijnbare eenvoud van het dagelijks bestaan."
"Voor zijn minimalistische voorstelling Liedje voor Gigi - die nog geen 50 minuten duurt - knutselde hij een toverdoos in elkaar waarvan de deurtjes openschuiven door aan touwtjes te trekken. Elk nieuw deurtje verbergt weer een andere dimensie in de doos, waardoor deuren blijven opengaan en je je blik steeds verder op de einder kan richten. De belichting maakt het een bijzondere kijkervaring, die je bepaalde illusies van diepte en beweging verschaft."
van en met
- Benjamin Verdonck
muziek
- Bram Devens
- Tomas De Smet
dramaturgie
- Sven Roofthooft
decor
- Benjamin Verdonck
- Lucas van Haesbroeck
lichtontwerp
- Lucas van Haesbroeck
kostuum
- Filip Eyckmans
productie
- Toneelhuis
- Toneelhuis
met de steun van
- Tax Shelter maatregel v/d Belgische Federale Overheid
- Casa Kafka Pictures Tax Shelter powered by Belfius