De familie is dood! Leve de familie!
‘Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen wijze.’ Met die beroemde zin opent Tolstoi zijn roman Anna Karenina.
Het ongeluk van de familie Silver begint op Thanksgiving met een flirt tussen Harold Silver, een historicus van middelbare leeftijd, en Jane, de vrouw van zijn broer George. Het is het startpunt van een lange, vaak absurde, grappige en trieste opeenvolging van catastrofes waarbij de hele familie uit elkaar valt. Toch slaagt hij erin, bijna ondanks zichzelf, bij de volgende Thanksgiving een nieuwe samengestelde familie te creëren.
Vergeef ons van A.M. Homes kan nog het best omschreven worden als een familiesoap. In een groteske sfeer worden de zwakheden van alle personages in hoog tempo opgevoerd: een rollercoaster van personages die hun greep op de realiteit en op hun leven verliezen. De roman is tegelijk een koldereske saga en een schrijnende schets van een maatschappij die haar ethische waarden onderuit haalt: alle hoekstenen ervan – gezin, familie, vriendschap, … – staan onder druk en zijn aan herdefinitie toe.
Met de hulp van een topcast – waaronder vier acteurs van coproducent Toneelgroep Amsterdam – schetst Guy Cassiers een humoristisch beeld van de relationele vervreemding en emotionele verwarring van ons tijdsgewricht. Hij doet dat met tal van visuele referenties naar de Amerikaanse publieke sfeer: de sportwedstrijden, de overkill aan informatie, de publiciteit, …
De enscenering ontstaat op het snijvlak tussen het intieme familieverhaal en een omgeving die door de media wordt gedomineerd. Beeld en woord worden ontkoppeld met een hoge dosis absurditeit tot gevolg.
"De hele buitenwereld is zo nieuw, zo willekeurig en gespleten dat iedereen er gevaar loopt. We chatten online, worden online ‘Vrienden' van elkaar zonder te weten met wie we eigenlijk praten - we neuken met vreemden. We zien zo ongeveer alles voor een relatie, voor een band aan, en toch staan we machteloos als we bij onze familie en tussen onze buurtgenoten zijn. – May We Be Forgiven, A.M. Homes
Nagesprek: op zaterdag 24 februari 2018 gaat Toneelhuisdramaturg Erwin Jans in gesprek met Eelco Smits (Toneelgroep Amsterdam) en Katelijne Damen (Toneelhuis). Het geplande nagesprek met auteur A.M. Homes kan helaas niet doorgaan omwille van ziekte.
Woe 28 februari, do 1 en vrij 2 maart 2018: inleiding om 19u15 rond pleegzorg i.s.m. Pleegzorg Provincie Antwerpen.
Woe 28 t/m za 31 maart 2018: dagelijkse inleiding om 19u15 over Mijn familie met o.a. Marc Didden (28/3) en Chokri Ben Chikha (31/3).
Een raketvuur aan scènes, een crème van een cast en een verhaal over veerkracht in tijden van tegenspoed: regisseur Guy Cassiers maakt van Vergeef ons een spetterende, doldwaze familiesoap.
"Een zeer grappige, intens zwartgallige zedenschets. (...) Hoorspel ontmoet popconcert. En het klikt. (...) De verrassende vrijage van verteltekst, spel en live soundtrack mondt uit in een onvervalst enerverende en warmbloedige toneelavond."
"Het is een verbale rollercoaster zonder rustpunt - want ook de personages kennen geen rust - waarin spel, muziek, projecties en licht aaneenklitten tot straf, ongecompliceerd en met schwung gecomponeerd teksttheater."
"De fabel is een stripverhaal in het tempo en met de inhaalbewegingen van een Formule 1-race. De toeschouwer wordt het verhaal in 160 minuten (zonder pauze) binnen geknuppeld. Er is geen ontkomen aan. "
"Steven van Watermeulen, Chris Nietvelt en Katelijne Damen leven zich uit met tegelijk gevoelige en scherpe vertolkingen, terwijl Eelco Smits nog maar eens zijn tomeloze talent etaleert. Hij loodst Harry’s personage door de meest uiteenlopende registers, vanuit een ontwapende vindingrijkheid en een onstuitbaar plezier. (...) Kritisch, komisch, kwetsbaar…wat valt er eigenlijk te vergeven?"
"Een bont, brutaal, zeer grappig theaterfeest, gespeeld door een crème van een cast."
Downloads
regie
- Guy Cassiers
gebaseerd op het gelijknamige boek van
- A.M. Homes
bewerking
- Guy Cassiers
- Marc Didden
- Erwin Jans
dramaturgie
- Erwin Jans
met
- Ariane van Vliet
- Chris Nietvelt
- Eelco Smits
- Evelien Bosmans
- Jip van den Dool
- Katelijne Damen
- Lucas Vandervost
- Steven Van Watermeulen
scenografie
- Jasper Rigole
lichtontwerp
- Fabiana Piccioli
geluidsontwerp
- Diederik De Cock
kostuumadvies
- Tim Van Steenbergen
productie
- Toneelhuis
coproductie
- Toneelgroep Amsterdam
met de steun van
- Casa Kafka Pictures Tax Shelter powered by Belfius
- Tax Shelter maatregel v/d Belgische Federale Overheid