Op 25 december 2021 werd de James Webb Space Telescope gelanceerd. Deze infraroodtelescoop is de grootste en gesofisticeerdste ruimtetelescoop ooit, en laat toe om ver en diep in het heelal én het verleden te kijken. Webb gaat onder andere op zoek naar de ‘kosmische dageraad’: het licht van de allereerste sterren die kort na de geboorte van het heelal zijn ontstaan.
“Par l’espace l’univers me comprend et m’engloutit comme un point; par la pensée je le comprends.” (Blaise Pascal, Pensées, 1670)
De oneindigheid van het heelal verzwelgt ons, de wetenschap is zoekende maar onze verbeelding is absoluut. Meer nog dan door de ontdekkingstocht van deze telescoop is Benjamin Abel Meirhaeghe gefascineerd door het vermogen waarmee de mens met zijn gedachten boven zichzelf en het heelal kan uitstijgen. Door zijn vermogen tot inventiviteit. Meirhaeghe linkt in deze voorstelling de hightech van een telescoop aan de primitiviteit van ambachten en technieken.
Reisgezel op deze trip voorbij de grenzen van ons lichaam en onze tijd is de elektronische muziek van de Italiaanse componist Caterina Barbieri. Op het hypnotiserende Fantas (van het magistrale en geestverruimende album Ecstatic Computation uit 2019) geven de performers, zangers en dansers zich over aan het onverklaarbare en onzegbare.
Shelly Shonk Fiffit wordt een intense en extatische beeldende en muzikale trip, doorheen onze innerlijke wereld en de uithoeken van de kosmos. Fiffit!
"‘Shelly Shonk Fiffit’ voelt aan als een dromerige trip. Er zit niet veel anders op dan je met een open geest te laten meeslepen."
"Meirhaeghe zoekt naar een ‘ander’ theater dan het soort drama dat rechtlijnig op een conclusie afstevent. Een zoektocht naar een subversieve beeldpoëzie, maar wel met de grote middelen en met alle mogelijkheden (dans, spel, mime) van het grote podium. "
"Meirhaeghe is op zijn best als totaalkunstenaar, wanneer hij de theaterruimte met licht, rook, sferische muziek en zelfs vuur omtovert tot één grote kosmische installatie, met de telescoop als dramatische kern die ons confronteert met wat ons overstijgt."
"There are many beautiful things in the universe. Some are majestic and grand, making us think outwards, others are humbling and small, drawing us inwards. In his new show, Benjamin Abel Meirhaeghe is combining both, once again bridging different genres, ideas and themes."
"Het is interessant hoe Meirhaeghe futuristische elementen in dialoog brengt met het verleden. (...) Het is een verfrissende beeldtaal die een voorstel doet om minder rechtlijnig over tijd en ruimte na te denken."
""De hele voorstelling nodigt uit om je verbeelding aan te spreken, iets wat we vandaag veel te weinig doen. Uiteindelijk is het dankzij die verbeeldingskracht dat de mens evolueert.""
"Ik heb acht mensen samengebracht die op een punt in hun leven staan waarop ze zichzelf moeten heruitvinden. Ze storten zich in scènes die een cruciaal moment uit hun evolutie en die van de mens verbeelden."
"Als je erover nadenkt, is het waanzin dat die James Webb-telescoop een verlengde van ons oog is waarmee we lichtjaren ver kunnen kijken. Daar zit iets hoopvols in en dat is precies wat we met de voorstelling willen uitdragen."
"Theatermaker Benjamin Abel Meirhaeghe brengt een dynamische groep performers samen in een muzikale trip. Ditmaal met een thema, dat al even ondoorgrondelijk is als de titel: het kosmische. Reportage tijdens de repetities."
Downloads
regie
- Benjamin Abel Meirhaeghe
scenografie en licht
- Zaza Dupont
- Bart Van Merode
muziek
- Caterina Barbieri
dramaturgie
- Louise Van den Eede
tekst
- Jori(k) Amit Galama
van en met
- Fumiyo Ikeda
- Bully Fae Collins
- Eurudike De Beul
- Alphonse Eklou
- Nathan Felix-Rivot
- Malique Fye
- Faust De Winne
- Hanako Hayakawa
vocale coaching
- Wouter Deltour
kostuumontwerp
- Sietske Van Aerde
productie
- Toneelhuis
coproductie
- Tandem Scène nationale Douai
met de steun van
- de Tax Shelter van de Belgische federale overheid
- via Look@Leo
internationale spreiding i.s.m.
- ART HAPPENS