Koenraad Tinel is amper zes als hij verwikkeld raakt in een oorlog. Zijn ouders sympathiseren met de Duitse bezetter. Veel later beseft hij dat die keuze van zijn vader in zijn verdere leven van grote invloed is geweest. Lange tijd blijft de herinnering aan die intense episode uit zijn kinderjaren diep opgeborgen in zijn geheugen. Tot Tinel een paar jaar geleden 240 taferelen met inkt en penseel op papier zet. Op vraag van HETPALEIS vertelt de 80-jarige beeldende kunstenaar dit indrukwekkend document humain opnieuw live aan een publiek.
Scheisseimer velt geen oordeel. Het verhaal roept vragen op over de vanzelfsprekende voorbeeldfunctie van ouders en de jarenlange gevolgen die daaruit kunnen voortvloeien.
“Ik was enorm aangedaan door het boek. En de paar keer dat Koenraad Tinel uit zijn atelier kwam om dit verhaal in levenden lijve te delen met een publiek, waren bijzonder schaars. HETPALEIS wist hem te verleiden om het nog eens te doen. Dank daarvoor. Een bijzondere kunstenaar, met een levensverhaal om met aandacht naar te luisteren en een beeldtaal om u aan te vergapen.” Stijn Van Opstal
“Dit alles overgoten met de kinderlijke naïviteit van waaruit Tinel zijn verhaal vertelt, maakt dat het publiek gevangen blijft tussen een lach en een traan. (…) Een simpel menuet van Bach was nooit eerder zo beklijvend als op het einde van Scheisseimer.” Jesse Vanhoeck in Cutting Edge (14.3.2009)
concept en vertelling: Koenraad Tinel coaching Dirk Sturtewagen scenografie Koenraad Tinel lichtontwerp Barbara De Wit
van
- Koenraad Tinel
productie
- hetpaleis