Jan Lauwers maakt een theaterbewerking van het meeslepende epos Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans, met Viviane De Muynck in een hoofdrol.
Daarmee duikt Lauwers de familiegeschiedenis van Hertmans in, tussen kunst en oorlog, te midden van de Vlaamse strijd.
Vlak voor zijn dood gaf de grootvader van Stefan Hertmans zijn kleinzoon een paar volgeschreven oude cahiers. Zijn leven bleek getekend door zijn armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, door gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven grote liefde. In zijn verdere leven zette hij zijn verdriet om in stille schilderkunst. Stefan Hertmans’ jarenlange fascinatie voor zijn grootvaders leven bracht hem uiteindelijk tot het schrijven van deze aangrijpende roman die de geschiedenis van een individu op sublieme wijze verbindt met de grote geschiedenis.
Jan Lauwers geeft een persoonlijke visie op het boek en grijpt het verhaal van Hertmans aan voor een intense vertoning over de opkomst van de industrialisering, het geweld van de ‘Grote Oorlog’, de liefde, het geluk, het verdriet en de geheimen van een mensenleven, op een nieuwe compositie van Rombout Willems.
Oorlog en terpentijn, De bekeerlinge en Antigone in Molenbeek van Stefan Hertmans zijn te koop in de inkomhal voor en na de voorstellingen.
Een erg sterke, slimme en eigenzinnige bewerking die finaal ook diep ontroert.
"Intense gedramatiseerde vertelling die vanuit een origineel regieconcept vertrekt en door een sterke bezetting gedragen wordt."
"Deze bij vlagen meesterlijke theaterbewerking is een mengeling van livemuziek, dans, performance en volkstoneel. Met als imponerend middelpunt de aanwezigheid van Viviane De Muynck als De Verteller. Zij levert ruim twee uur lang een ongekende krachttoer: zij vertelt, leeft zich met gepaste afstand in en beeldt in woorden uit."
"Los van Lauwers' behoedzaamheid, krijgt de roman van Hertmans wel een mooie, nieuwe jas aangemeten. En daar zit de muziekcaroussel voor iets tussen (...), maar het zijn vooral de beelden die Lauwers gebruikt, die kracht uitstralen."
"Het geweld blijft, maar de schoonheid ook. Die ijzersterke moraal van Hertmans' verhaal krijgt een ontroerende theatrale tegenhanger in dit stuk. Lauwers' voorstelling is een ode aan het boek én zet aan om - opnieuw - in het boek te duiken. Bovendien ontmaskert deze voorstelling Lauwers als een meester die met rakend veel respect voor Hertmans' meesterwerk zijn eigen meesterwerk bouwt. Eentje dat een mens evengoed in vervoering brengt."
"Conflict, authenticiteit, lijfelijkheid, het obscene en het sublieme, de gruwel en de schoonheid, oorlog en terpentijn, Jan Lauwers en de Needcompany maken er een emotionele mokerslag van die blijft nazinderen."
regie
- Jan Lauwers
bewerking
- Jan Lauwers
tekst naar
- Stefan Hertmans
met
- Viviane De Muynck
- Melissa Guerin
- George Van Dam
- Alain Franco
- Sarah Lutz
- Maarten Seghers
- Grace Ellen Barkey
- Elik Niv
- Simon Lenski
- Mohamed Toukabri
- Benoît Gob
muziek
- Rombout Willems
kostuumontwerp
- Lot Lemm
dramaturgie
- Elke Janssens
P.U.L.S. stage
- Bosse Provoost
productie
- Needcompany
coproductie
- Festival De Marseille
- Provincie West-Vlaanderen
- Toneelhuis
met de steun van
- de Vlaamse Overheid