Literatuur

Hugo Clauslezing: Kees van Kooten

Toneelhuis, Behoud de Begeerte

Op 14 maart 2015 neemt Kees van Kooten in de Antwerpse Bourlaschouwburg de tweede Hugo Clauslezing voor zijn rekening. De Clauslezing, die in 2013 door inmiddels wijlen Gerard Mortier voor het eerst werd gehouden, is in het leven geroepen door Behoud de Begeerte en Toneelhuis als eerbetoon aan de grootmeester van de Nederlandstalige letteren. Van hem werd in 2009, ook al in de Bourlaschouwburg, op indrukwekkende wijze afscheid genomen. De keuze voor het onderwerp van de Clauslezing staat Van Kooten vrij, als die maar geschiedt in de geest van het leven en werk van Hugo Claus.

Naast een jarenlange vriendschap tussen Kees van Kooten en Hugo Claus, was er ook sprake van een grote professionele bewondering tussen beiden. Van Kooten koestert een niet aflatend respect voor het perse en indrukwekkende oeuvre van de Meester, dat tijdens de Clauslezing uiteraard ook aan bod zal komen. Op zijn beurt was Claus een groot liefhebber van Koot & Bie, het legendarische duo waar Kees van Kooten samen met Wim de Bie deel van uitmaakte, en dat een danige impact heeft gehad, niet alleen op het Nederlandse televisielandschap, maar op de Nederlandse samenleving tout court.

De Hugo Clauslezing is een programma van Behoud de Begeerte, Toneelhuis en De Bezige Bij.

KEES VAN KOOTEN (1941) vormde samen met Wim de Bie het legendarische duo Van Kooten en De Bie, dat perse televisieprogramma’s maakte voor VARA en VPRO. Sinds 1998 wijdt Van Kooten zich volledig aan het schrijven, waar hij al sinds de jaren 1960 mee bezig was. Zo schreef hij voor de Haagse Post onder meer columns waarin hij de spot dreef met bepaalde verschijnselen van de tijdsgeest. Van Kootens werk is populair dankzij de grote herkenbaarheid en de aanstekelijke humor, al bewijst het ontroerende portret van zijn overleden moeder (Annie, 2000) dat hij ook gevoeligere thema’s niet schuwt. In 1987 kreeg Kees van Kooten de CPNB Publieksprijs voor romans en verhalen, in 2000 de Groenman-taalprijs, en in 2004 werd hem de Gouden Ganzenveer toegekend vanwege zijn verdienste op het vlak van de Nederlandse geschreven cultuur. In 2013 schreef hij, naast het Groot Dictee der Nederlandse taal, ook het Boekenweekgeschenk De verrekijker.

productie

  • Toneelhuis
  • Behoud de Begeerte

Alle data

Er zijn geen aankomende activiteiten voor dit event.

  1. zondag 24 maart 2013 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
  2. zaterdag 14 maart 2015 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen

Nieuws over ‘Hugo Clauslezing: Kees van Kooten’

Ook interessante producties

Honderd Theater 22 september 2024 t/m 5 april 2025

Honderd

Toneelhuis / Martha!tentatief / Ruud Gielens & Bart Van Nuffelen

[meeuw] Theater 23 september 2024 t/m 29 januari 2025

[meeuw]

Toneelhuis / Olympique Dramatique / theater arsenaal