"Wirken moet ne mensch en ni lieglupe. Akkerdjie."
SKaGeN neemt de handschoen op en vertaalt deze parel uit de Vlaamse theaterliteratuur naar het Vlaanderen van vandaag. Waar nog steeds gewerkt, geïntegreerd en geassimileerd moet worden; waar klassen en gemeenschappen nog altijd niet elkaars taal spreken; waar families uit elkaar worden gereten en jong en oud met getrokken messen tegenover elkaar staan over God, geloof en grond: Het gezin van Paemel in een wereld in verandering, toen – 1903 – en nu.
Heel minutieus doorspitte Valentijn Dhaenens de tekst en hij vond een manier om alle dertien personages zélf op scène te brengen: Het gezin Van Paemel: de solo!
Denk hierbij niet aan een sobere, uitgepuurde monoloog, maar aan een technisch huzarenstuk. Zoals bij DeKleineOorlog zal Valentijn op scène staan temidden videoversies van zichzelf. In elk van de vier bedrijven speelt hij een ander cruciaal personage, omringd door zijn digitale antagonisten.
Van alle acteurs is Valentijn Dhaenens misschien wel de enige die deze onderneming tot een goed einde kan brengen. Het is een masterclass in timing en transformatie.
"Valentijn Dhaenens in dialoog met zichzelf: een toneelklassieker over de worsteling met een tijdgewricht."
"Maar bovenal is deze voorstelling het uitgekristalliseerde summum van beide lijnen die SKaGeN intussen al 20 jaar karakteriseren als collectief: teksttheater enerzijds en mediale vernieuwing anderzijds, van green key tot WhatsApp. Meer dan eens leek de moderne vondst het daarbij te winnen van de vertelling, maar in Het gezin Van Paemel dienen ze elkaar beter dan ooit. De visuele technologie brengt minimale dramaturgische toetsen aan in de klassieker, tegelijk geeft de fijngeschilderde taal en tijdsgeest van toen het videomedium plots een gebenedijd karakter. Best uitzonderlijk."
"Hij speelt de voorstelling simpelweg zo goed dat een stuk uit 1903 je perfect over vandaag aan het denken zet. En aan het schriemen ('huilen' in Standaardnederlands). Akkerdzije!"
Downloads
spel, concept
- Valentijn Dhaenens
tekst
- Cyriel Buysse
techniek, filmopname en montage
- Jeroen Wuyts
technische assistentie en bruitage
- Nils Janssens
muziek
- Sara Salvérius
kostuum
- Barbara De Laere
- Charlotte Goethals
regieassistentie
- Tineke De Meyer
zakelijke leiding en coördinatie
- Korneel Hamers
productie
- SKaGen
met de steun van
- de Vlaamse Gemeenschap
- Perpodium
- de Tax Shelter van de Belgische federale overheid
- De Studio