Geloof, hoop en liefde – op tekst van de Hongaars-Duitse schrijver Ödön von Horvàth – vertelt op tragikomische manier het schrijnende levensverhaal van Elisabeth, een jonge vrouw die op alle mogelijke manieren probeert te overleven in woelige en harde tijden. Het begint allemaal met een vergunning die ze nodig heeft om te kunnen werken als verkoopster, en waarvoor ze haar lijk al bij leven aanbiedt aan het mortuarium…
De meedogenloze crisis in het Europa van het interbellum vormt de achtergrond van dit boosaardig sprookje. De parallellen met het huidige Europa zijn treffend. Het schrikbeeld van een jong en kwetsbaar persoon die zich staande moet houden in een samenleving waar de werkloosheid en de zelfmoordcijfers pieken, waar sociale opvang een uitgehold begrip is en alle rijkdom in de handen van de happy few, lijkt ook vandaag meer en meer realiteit te worden.
De prikkelende combinatie van wrangheid en humor in het verhaal van Horvàth stuurt de Roovers opnieuw richting Theater FroeFroe, de ‘Meesters van het Absurde en de Zwarte Humor’. Eerder werkten ze al samen voor het locatieproject De broers Perdu (Zomer van Antwerpen in 2011). De ongebreidelde vormelijkheid van de poppen van FroeFroe kan de hallucinante verbeelding van Horvàth alleen maar versterken.
tekst
- Ödön Von Horvàth
met
- Tania Kloek
- Filip Peeters
- Sofie Sente
- Luc Nuyens
scenografie
- Stef Stessel
muziek
- Anne Niepold
kostuumontwerp
- Alix Stessel
techniek
- Bert Vermeulen
- Robert Mols
poppenspeler
- Ina Peeters
- Marc Maillard
- Jan Maillard
coproductie
- FroeFroe
- de Roovers