Heeft de familie niet lang genoeg geduurd?
De dingen die voorbijgaan, een coproductie van Toneelgroep Amsterdam en Toneelhuis, is gebaseerd op de magistrale psychologische roman van Louis Couperus over de verwoestende invloed van een doodgezwegen passiemoord in Nederlands-Indië op een Haagse familie.
Het stilzwijgen van de overspelige relatie tussen Ottilie en Takma en de moord op Ottilies echtgenoot laten diepe sporen na in de volgende generaties. Lot en Elly zijn de jongste telgen van dit verdoemde geslacht. Zij hopen zich uit de Haagse wurggreep te kunnen losmaken maar komen na hun huwelijksreis gedesillusioneerd weer thuis. Er is geen ontsnappen aan deze familie die aangetast is door vreselijke geheimen die het daglicht niet mogen zien.
Van Hove: Heeft de familie niet lang genoeg geduurd? Dat is de verzuchting van Lot. Op het einde, doodziek geworden van een niet geleefd leven, komt hij tot een onthutsende conclusie: ‘Er komt een andere tijd. Een ander geslacht. Er komt een tijd dat mensen elkaar verlaten, verdriet doen, en toch vinden dat het niet anders kan zijn, dat het goed is, omdat het is wat moet gebeuren.’ In het Den Haag van Louis Couperus is het onmogelijk je echte verlangens te volgen, onmogelijk jezelf te zijn. Het is een wereld van dwalende mannen en vrouwen in een samenleving als een gevangenis. Couperus schudt ons wakker. Deze wereld moet op de schop!
De dingen die voorbijgaan maakt naast De stille kracht en Kleine zielen deel uit van de Couperus-trilogie van Van Hove.
Veel lof voor Ivo van Hove's De Dingen die Voorbijgaan op Festival d'Avignon. In het bijzonder voor actrices Abke Haring en Katelijne Damen:
"Comme toujours chez Ivo van Hove, les acteurs sont remarquables d’intensité et d’intériorité. Le directeur du Toneelgroep échange régulièrement des comédiens avec le Toneelhuis d’Anvers, dirigé par Guy Cassiers, et, ici, ce sont deux Anversoises qui brillent particulièrement: Katelijne Damen, grande dame du théâtre flamand, fabuleuse dans le rôle de la deuxième Ottilie, et Abke Haring, lumineuse dans celui d’Elly, la jeune fiancée qui ne sauvera pas Lot de ce «cancer silencieux »qu’est son existence, hantée par le fantôme de l’histoire familiale. C’est donc indéniablement une belle mise en scène que signe, une fois de plus, Ivo van Hove, qui s’inspire de la tragédie antique, notamment en chorégraphiant les scènes de groupe à la manière d’un chœur.'
"Die spanning tussen abstractie en rauw realisme toont hoe relevant, zelfs visionair dit werk van Couperus nog steeds is."
Downloads
van
- Louis Couperus
regie
- Ivo van Hove
met
- Abke Haring
- Aus Greidanus jr.
- Bart Slegers
- Celia Nufaar
- Fred Goessens
- Frieda Pittoors
- Jip van den Dool
- Hugo Koolschijn
- Robert De Hoog
- Maria Kraakman
- Gijs Scholten van Aschat
- Katelijne Damen
- Janni Goslinga
- Hans Kesting
- Luca Savazzi
bewerking
- Koen Tachelet
dramaturgie
- Peter van Kraaij
lichtontwerp, scenografie
- Jan Versweyveld
video
- Theunis Zijlstra
muziek
- Harry de Wit
kostuumontwerp
- An D'Huys
choreografie
- Koen Augustijnen
productie
- Toneelhuis
- Internationaal Theater Amsterdam
coproductie
- Ruhrtriënnale
met de steun van
- Ammodo
particulier producent
- Marijke van Oordt
- Rob van Oordt
- Jeffrey Ong
- Joost Houtman
- Jaap Kooijman
- Jeroen van Ingen