“I believe that the similarities among the human beings on this earth and its various lands, and among its cultures and its faiths, far outweigh their differences.” (Asghar Farhadi)
Na de voorstelling A Separation (2020) duikt STAN opnieuw in het oeuvre van de Iraanse filmmaker Asghar Farhadi, ditmaal met zijn volgens cinefielen beste film: About Elly. Met een groep van elf toneelspelers creëert STAN in het voorjaar van 2023 deze voorstelling over twijfel, over vriendschap, eer en verantwoordelijkheid.
Het verhaal speelt zich af aan de Kaspische Zee, waar een groep vrienden met hun kinderen een weekend doorbrengt. Elly, de kleuterjuf van het kind van Sepideh, is mee als gast. Ahmad, pas gescheiden, is net een paar dagen terug uit Duitsland. Sepideh probeert hen te koppelen. Er heerst een uitgelaten sfeer. Er wordt gediscussieerd, gegeten, gezongen, gedanst.
Door een plotse verdwijning worden de onderlinge verhoudingen op scherp gesteld. We zien een groep mensen worstelen met hun moraal. Het onbekommerde maakt plaats voor drama. De solidariteit brokkelt af en ieders individuele belangen treden op de voorgrond.
Welke waarheid is waar en voor wie? En is de waarheid wel zo relevant? Of kan een leugen redding brengen?
Vooral de keuze om de kinderen te laten vertolken door twee mannen met baarden (Stijn Van Opstal en Rasem) is frappant. Hoe de acteurs knullig in “de golven” dartelen, vliegeren, en een beetje rondhangen in de buurt van de volwassen personages: het werkt ontwapenend.
"Elf acteurs hertimmeren de Iraanse film About Elly tot sterk ensembletheater."
"Hoe maakt een gerenommeerd collectief plaats voor een jonge generatie? Op basis van het Iraanse About Elly daagt een diverse ploeg makers de traditie uit van STAN. Een gesprek met oudgediende Jolente De Keersmaeker en jong geweld Scarlet Tummers."
"Genereus en groots theater (...) Je ziet hier een echte troep aan het werk: deze begaafde vertolkers zou ik graag vaker in zo’n constellatie aan het werk zien. Het Vlaamse theaterlandschap heeft nood aan zo’n groot opgezette voorstellingen. Dat verschillende generaties hier collegiaal samenwerken doet des te meer deugd aan het theaterhart. Dat de troep werd samen gesprokkeld uit vier gezelschappen is geen bezwaar – zo is de subsidiepolitiek nu eenmaal. Belangrijk is dat allen hier de grenzen van het eigen kleine gebied zonder moeite overschrijden en genereus de hand uitsteken naar de ander. Zo ontstond een boeiende voorstelling: eerlijk, inventief, vol spelplezier. "
Downloads
van en met
- Kes Bakker
- Robby Cleiren
- Jolente De Keersmaeker
- Lukas de Wolf
- Anna Franziska Jäger
- Manizja Kouhestani
- Armin Mola
- Mokhallad Rasem
- Haider Al Timimi
- Scarlet Tummers
- Stijn Van Opstal
concept
- Jolente De Keersmaeker
- Scarlet Tummers
decor
- Joé Agemans
- STAN
licht
- Luc Schaltin
kostuums
- Fauve Ryckebusch
productie
- STAN
coproductie
- Toneelhuis
- de Roovers
- Theater Antigone
- Het Laatste Bedrijf
- via Gallop Tax Shelter
met de steun van
- de Tax Shelter van de Belgische federale overheid