"Hij tilde les ballets C de la B naar een superieur niveau dat Vlaanderen internationaal op de kaart zette. Hij krijgt een welverdiende plaats toebedeeld in het roemrijke rijtje van laureaten van deze Cultuurprijs." In dat rijtje staan onder anderen Gerard Mortier, Hugo Claus, Jan Hoet, Anne Teresa De Keersmaeker, Jan Decleir en Guy Mortier.
Uit het juryverslag: " Zijn gezelschap les ballets C de la B maakte wereldfaam met een unieke, eclectische, surrealistische mix van hedendaagse dans, teksttheater, circus en muziek. Platel houdt van vormexperimenten die de blik van de toeschouwer verruimen. In zijn grensoverschrijdende choreografieën bundelt hij tegenstellingen en extremen. Het onvolmaakte en het kwetsbare vormen de uitgangspunten van zijn werk, dat gekenmerkt wordt door eenvoud, humor, ingetogenheid en ogenschijnlijke chaos. De sfeer pendelt tussen uitbundigheid en melancholie, tussen romantiek en realisme. In zijn zog hebben verschillende jonge choreografen zich binnen les ballets C de la B verder kunnen ontwikkelen." Nog volgens de jury “inspireert Platel zijn performers en laat hen boven zichzelf uitstijgen. Zijn unieke creatieproces heeft dansers en choreografen over de hele wereld beïnvloed. Les ballets C de la B positioneert zich ook als een sociaal geëngageerde groep. Alain Platel speelt vaak in op politiekmaatschappelijke thema’s. Er spreekt een grote actualiteit en noodzaak uit zijn werk."
De Cultuurprijs voor Algemene Verdienste bekroont een carrière, een oeuvre of verdienste voor het brede culturele veld gedurende meerdere jaren. Aan de prijs hangt een geldsom van 20.000 euro vast en een beeldje van Philip Aguirre. De prijs werd uitgereikt aan het einde van het Cultuurforum 2020 in Flagey. Die studiedag stond in het teken van cultuurparticipatie.
Van Platel waren o.a. de voorstellingen Gardenia en Nine Finger te zien in de Bourla.