Locatie: deSingel, internationale kunstcampus te Antwerpen; meer specifiek: de studio waar Guy Cassiers en zijn equipe volop aan het repeteren zijn voor Hamlet vs Hamlet. Vandaag echter geen bekende Vlamingen op de planken, maar verscheidene deelnemers van het amateurTONEELhuis.
De dag begint informatief, met behulp van videofragmenten en het aanwezige materiaal krijgen we inzicht in de technische kant van de voorstellingen van Cassiers. Hoe die bloedrode handen in MCBTH precies geprojecteerd werden (een tip: Xbox Kinect), wat video-mapping nu precies is, hoe het decor van Orlando in elkaar zat en wat voor camera's dit mogelijk maakten,… geen enkel technisch snufje uit het universum van Cassiers kent voor ons nog geheimen. En hoewel de meeste van deze technische hoogstandjes voor het gemiddelde amateurgezelschap onbetaalbaar zijn, wist Joost Man voldoende suggesties te geven over welke effecten ook met simpele belichting, camera's en projecties mogelijk zijn.
Na de lunchpauze kregen we een rondleiding doorheen de studio, langs licht-, geluid- en videotafel alsook bij de techniek op, naast en achter de scène. Telkens gepaard met antwoorden op vele praktische vragen, aankoopsuggesties i.v.m. betaalbare lichttafels en praktische tips voor de opstelling van licht en geluid (kort samengevat: durf experimenteren met zijlicht en laat uw geluid niet alleen van links en rechts maar ook vanuit het midden komen).
Tijdens de masterclass werden ook tips gegeven over hoe je een degelijke technische fiche opstelt. Voor hen die niet aanwezig waren, is er echter geen reden tot paniek: Joost Man zorgt ervoor dat een voorbeeld-fiche beschikbaar gemaakt wordt voor alle gezelschappen.
De dag werd afgesloten met een demonstratie van verscheidene soorten theaterspots en hun mogelijkheden. Van sommige spots (zoals de hightech profielspot, de Warp) kunnen amateurtheaters enkel dromen, andere bleken ondertussen dan wel weer betaalbaar geworden (de Wash moving head, nieuwe soorten led-spots, …). Na dit lichtspektakel was er nog de mogelijkheid tot vragen stellen en gingen we allen voldaan huiswaarts.
Maarten Van den Bussche, stagiair.