Sinds het begin van de corona crisis, nu bijna twee jaar geleden, heeft de cultuursector zich als een goede leerling gedragen. Verantwoordelijk. Permanent in dialoog met de overheid en de specialisten. Gedisciplineerd. Bereid om mee te denken. Creatief in het zoeken naar oplossingen. Ervaren in de omgang met toeschouwers. Dat heeft geleid tot het uitwerken en toepassen van uitgebreide veiligheidsprotocollen. Meer dan eens hebben de specialisten erop gewezen dat theaters veilige omgevingen zijn en dat de kans op besmetting zeer gering is. Toch hebben al die harde inspanningen niet mogen baten en moeten de theaters en bioscopen opnieuw vijf weken volledig dicht. Een radicale maatregel die veel verder gaat dan wat de specialisten voorgesteld hadden.
Theaters zijn niet alleen veilige omgevingen, ze spelen ook, samen met andere culturele actoren, een belangrijke rol in de geestelijke gezondheid van een samenleving. Waarom shoppen in een drukke winkelstraat en Glühwein drinken op de kerstmarkt wél mag, en rustig met masker op naar een theatervoorstelling kijken niet, is mij een raadsel. We claimen geen uitzonderingspositie. We beweren alleen dat we in onze theaters over alles beschikken - voldoende ruimte, permanente verluchting, uitgeteste protocols - om aan de hoogste veiligheidseisen te kunnen voldoen. We zijn solidair maar het valt ons steeds zwaarder om te merken dat we in het debat geen enkele inspraak hebben en dat al onze inspanningen van geen tel zijn.
De situatie is zwaar. Als de relatie met de overheid volledig éénrichtingsverkeer wordt, dan maakt dat de situatie alleen maar erger. We blijven daarom pleiten voor een stappenplan met duidelijke criteria in de vorm van een barometer. Dat geeft ook ons inzicht in de evolutie van de pandemie en creëert de mogelijkheid om samen oplossingen te bedenken. De onzekerheid die de voorbije maanden gecreëerd is door het jojo-effect van de politieke beslissingen laat zich ook voelen bij onze medewerkers. Het is moeilijk om in deze omstandigheden gemotiveerd en veerkrachtig te blijven.
Achter de schermen blijft Toneelhuis verder werken. We blijven onze eigen voorstellingen maken en zoeken naar data om ze te spelen. We doen dat met veel overtuiging. Met hart en ziel. Maar het is inmiddels ook een gevecht geworden tegen gevoelens van frustratie en ontgoocheling.”
Guy Cassiers
Artistiek leider Toneelhuis